Ferme de Linciaux in de media

Bio en duurzame landbouw aan het woord

"Waarom kiezen voor biologisch?

Nicolas en Marie-Catherine le Hardÿ namen de boerderij in Linciaux vijf jaar geleden over. En die vijf jaar was de maximale tijd die ze zichzelf hadden gegeven om er een winstgevend project van te maken. Nicolas wilde zich laten inspireren door de natuur en haar werking in plaats van te proberen dingen te forceren, en vond in Biowallonie de ideale adviseur om hem te helpen dit project uit te voeren. Hij vertelt het je!
Biowallonie, een vereniging voor omschakelingssteun, technisch advies en opleiding in duurzame biologische landbouw, wacht op een ministerieel besluit over haar toekomst. 40% van het personeel heeft ontslag gekregen. Op de boerderij van Linciaux (Ciney) leeft de familie le Hardy op het ritme van de Charolais en de groenten- en fruitteelt, biologisch, autonoom en in korte keten. Voor Nicolas le Hardy “is de hulp van de vzw Biowallonie uniek en onmisbaar.

"Onze streken hebben veel goeds te bieden".

Onze favoriet! “Marie-Catherine & Nicolas le Hardy zijn een zeer dynamisch en ondernemend stel. Ze hebben een moestuin, velden, en kweken Charolais-runderen, pluimvee, schapen, enz. Te klein om op regelmatig basis met hen te werken, maar we zien elkaar vaak en ik neem wat ze me geven. Samen hebben we een assortiment ambachtelijke burgers ontwikkeld (natuurlijk, met kruiden uit de tuin en met biologische kaas uit de Condroz).”

"La ferme de linciaux: een voorbeeld van overgang naar biologische landbouw"

De omschakeling naar biologische landbouw op de boerderij van Linciaux in Ciney is gebeurd met de steun van de vereniging Biowallonie. De toekomst van deze in 2013 opgerichte vereniging is onzeker, ondanks de uitbreiding van de biologische landbouw.

Op de boerderij van Linciaux in Ciney zijn we al 5 jaar actief in de biologische landbouw. Toen Nicolas le Hardy het familiebedrijf en het vee van een honderdtal Charolais-runderen overnam, wilde hij zijn werkmethoden veranderen. De conventionele landbouw die tot dan toe door zijn vader werd beoefend, past niet bij hem.

"Ook in Linciaux is de boerderij zichzelf aan het heruitvinden".

In het hart van de Condroz neemt Nicolas le Hardy ons mee om de boerderij van Linciaux te ontdekken. De zoon van een boer is zelf landschapsarchitect geworden. In 2016 besloten hij en zijn vrouw een project te beginnen van zowel filosofische als technische aard. De filosofie van de boerderij van Linciaux kan in enkele veelzeggende woorden worden samengevat: autonomie, permacultuur, pedagogie en realisme. ​

Wanneer permacultuur de ondernemer ontmoet Nicolas le Hardy legt uit: “In het traditionele model zijn landbouwbedrijven vaak gespecialiseerd in één enkele activiteit en vormen zij slechts één schakel in een lange keten. Op onze Ferme de Linciaux werken we als één geheel en vormen we de hele keten. Om dit resultaat te bereiken, moet volgens hem elke activiteit van zijn bedrijf ten dienste staan van de andere en moet alles op een globale en geoptimaliseerde manier worden uitgedacht.

"Chez Gustave, zit het geluk in het bord en het glas".

De Ferme de Linciaux legt zich toe op de productie, verwerking en verkoop van biologische kwaliteitsproducten, verdeeld in korte keten. De activiteiten van de Ferme de Linciaux worden georganiseerd met respect voor het milieu en het dierenwelzijn, en zijn geïnspireerd door de filosofie van de permacultuur, die een nuttige basis vormt voor de uitvoering van agro-ecologische acties. Daartoe heeft de Ferme de Linciaux een actief programma om de biodiversiteit op haar grondgebied terug te brengen, de grond te rehabiliteren, de regenwormen te vermenigvuldigen….

Permacultuur is een methode van verbouwen en tuinieren, maar nog meer een levensfilosofie. Het is al een paar jaar overal in ontwikkeling. En zelfs in Ciney. Voorstanders van permacultuur geloven dat deze vorm van landbouw zonder chemische meststoffen en pesticiden de mensheid kan voeden zonder de aarde te vernietigen. Deze praktijk, die sinds enkele jaren een hoge vlucht heeft genomen en populair is geworden door de film “Demain”, wordt nu ook aangeboden in opleidingen, zowel voor individuele landbouwers als voor landbouwers die op deze praktijk willen overschakelen. In Linciaux, bij Ciney, heeft een boerenechtpaar besloten de familieboerderij om te schakelen naar agro-ecologie.

Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren.
Door op de knop “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies.