Bij Linciaux Farm hebben we een credo:
“WEINIG MAAR GOED PRODUCEREN, MOOI EN GOED”.
We doen niet aan intensieve landbouw of fokkerij, maar verbouwen gewassen op kleine stukjes land, houden vee op een menselijke schaal met respect voor dierenwelzijn, in een aangename omgeving, met smakelijke producten en lonende ontmoetingen.
In onze velden en groentetuin zijn we niet op zoek naar kwantiteit, maar naar kwaliteit. Ver van de race om rendement, verbouwen we elke dag kwaliteitsvoedsel uit duurzame landbouw. Om de biodiversiteit in onze streek te bevorderen, hebben we een uitgebreid agroecologieprogramma opgezet toen we eind 2016 de familieboerderij overnamen: aanplant van hagen en bomen langs de randen van de velden en weiden (agroforestry), aanleg van bloemenstroken om de 60 m om hulpinsecten te verwelkomen in het hart van onze gewassen, aanplant van anti-erosiestroken op het land, aanleg van vijvers, permanente bodembedekking, enz.
Of het nu koeien, schapen of kippen zijn, onze boerderijen zijn altijd klein. Dit betekent dat we ze onze onverdeelde aandacht kunnen geven en dat ze genoeg ruimte hebben, in weiden of stallen, om onder de best mogelijke omstandigheden (weinig ziektes!) op te groeien. Voor elke koe wordt bijvoorbeeld een hectare grasland gebruikt. Voortplanting vindt op natuurlijke wijze plaats (geen kunstmatige inseminatie) en geboortes vinden ook plaats in het eigen tempo van de moeder (geen geplande keizersnedes). Eenmaal geboren drinkt het kalf de melk van zijn moeder en blijft het minstens 6 maanden bij haar in de buurt. Omdat koeien herbivoren zijn, wordt onze kudde uitsluitend gevoed met gras (hooi in de winter), dat het best geschikt is voor de spijsvertering van runderen.
Op de boerderij van Linciaux houden we koeien (Charolais), schapen (Roux ardennais) en kippen (Coucous de Malines). Al deze dieren dragen bij aan het evenwicht en de kringloop van de boerderij: de koeien brengen ons mest om de velden te bemesten, de schapen begrazen de boomgaard, de kippen eten de wormen uit de koeien- en schapenmest en bemesten vervolgens de weiden met hun uitwerpselen, die rijk zijn aan stikstof, fosfor, kalium en calcium. Onze fokmethoden zijn zo natuurlijk mogelijk: elk dier heeft een zeer specifieke rol in dit ecosysteem op menselijke schaal.
Omdat we onze dieren fokken op een manier die hun welzijn en ritme respecteert, zijn de producten die ze voortbrengen van de hoogste kwaliteit. Het rundvlees dat we fokken wordt bijvoorbeeld “biologisch & 100% grasgevoerd” genoemd. Dit betekent dat het rundvlees alleen is vetgemest op gras (of hooi), wat zeer zeldzaam is en het superieure voedingseigenschappen geeft.
Het fruit en de groenten in de moestuin worden geteeld in de geest van permacultuur. Geen machines, alleen handwerk om de grond te respecteren, geen gebruik van pesticiden natuurlijk (moeten we het nog zeggen?), werken in symbiose met de natuur (insecten en hulpplanten) om levende groenten te produceren die barsten van de voedingsstoffen.
Om onze weiden en boomgaarden te verzorgen, vertrouwen we op onze ‘roux ardennais’, een winterhard lokaal schapenras. Ze zorgen voor onze ‘Coucous de Malines’ kippen, die hun weide delen en ons voorzien van hoeve-eieren met een onvergelijkbare smaak.
Een aangename omgeving maakt het gemakkelijker om te werken, te leren en naar de natuur te luisteren. Daarom doen we er alles aan om van de boerderij een plek te maken waar menselijke voorzieningen zo goed mogelijk opgaan in de omringende natuur.
De boerderij trekt vaak de belangstelling van journalisten. Hier volgen enkele voorbeelden van artikelen of verslagen die zijn opgesteld.
Fokkerij en teelt op mensenmaat met respect voor het milieu en dierenwelzijn. Gezond en lekker voedsel geproduceerd, verwerkt en gedistribueerd volgens de geest van de korte keten.
ADRES: Linciaux 2 – 5590 Ciney (Toon op kaart)
Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren.
Door op de knop “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies.