Op onze akkers en in onze moestuin zijn we niet op zoek naar een kwantitatieve, maar naar een kwalitatieve opbrengst. Wij proberen niet tegen elke prijs zoveel mogelijk te produceren, maar kwaliteitsvoedsel te vervaardigen. Ons doel is eerst de mensen te voeden, dan de dieren.
Om de biodiversiteit op ons grondgebied te bevorderen, is sinds de overname van de boerderij eind 2016 een uitgebreid programma opgezet: aanplant van hagen en bomen langs de randen van de akkers en weilanden (agrobosbouw), aanleg van bloemstroken om de 60 m om hulpinsecten in het hart van onze teelten te verwelkomen, aanplant van anti-erosiestroken op het land, aanleg van vijvers, permanente bodembedekking, enz.
Of het nu koeien, schapen of kippen zijn, onze fokkerijen zijn altijd klein. Zo kunnen we ze onze volle aandacht geven en hebben ze voldoende ruimte, in de wei of in de stal, om te groeien in de beste omstandigheden (heel weinig ziekten!).
Zo wordt aan elke koe een hectare grasland toegewezen. De voortplanting is natuurlijk (geen kunstmatige inseminatie) en ook de geboorten zijn natuurlijk (geen geplande keizersnedes). Na de geboorte drinkt het kalf de melk van zijn moeder en blijft het minstens 6 maanden dicht bij haar.
Aangezien koeien herbivoren zijn, worden zij uitsluitend met gras gevoed (hooi in de winter) dat het best geschikt is voor hun spijsverteringsstelsel.
Op de boerderij van Linciaux houden we koeien (Charolais), schapen (Roux ardennais) en kippen (Coucous de Malines). Al deze dieren nemen deel aan de landbouwcyclus: de koeien brengen ons mest om de velden te bemesten, de schapen begrazen de boomgaard, de kippen eten de wormen die de koeien en schapen in de grond achterlaten en bemesten vervolgens de weiden met hun uitwerpselen die rijk zijn aan stikstof, fosfor, kalium en calcium.
Elk dier heeft een specifieke rol. Wij geven de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijke kweekmethode.
Omdat wij onze dieren grootbrengen op een manier die hun natuur en ritme respecteert, zijn de resulterende producten van superieure kwaliteit. Het rundvlees van onze boerderij wordt dan ook “biologisch en 100% grasgevoerd” genoemd. Dit betekent dat het rundvlees uitsluitend met gras (of hooi) is gevoederd, wat zeer zeldzaam is en het vlees superieure voedingskwaliteiten geeft.
Groenten en fruiten in onze moestuin worden geteeld in de geest van permacultuur. Zonder machines, alleen handwerk om de grond te respecteren, geen gebruik van pesticiden natuurlijk (moeten we het nog zeggen?), wij werken in symbiose met de natuur om levende groenten vol voedingsstoffen te produceren.
Om onze weiden en boomgaarden te onderhouden, vertrouwen wij op onze “Ardense voskoppen”, een plaatselijk en winterhard schapenras. Zij zorgen voor onze Mechelse koekoekskippen die hun weide delen en ons voorzien van heerlijke hoeve-eieren.
Werken en evolueren in een aangename omgeving maakt het mogelijk beter te werken, beter te leren en meer in harmonie te zijn met de natuur. Daarom stellen wij alles in het werk om van de boerderij een plek te maken waar de menselijke voorzieningen passen bij de omringende natuur.
De boerderij trekt vaak de belangstelling van journalisten. Hier volgen enkele voorbeelden van artikelen of verslagen die zijn opgesteld.
Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren.
Door op de knop “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies.