Onze toewijding aan biodiversiteit, dierenwelzijn en duurzame ontwikkeling

Op de boerderij van Linciaux hebben we een credo:

“WAT WE DOEN, DOEN WE GOED EN MET ZORG
Onze bedrijven doen niet aan intensieve landbouw of veeteelt, maar cultiveren kleine oppervlakten. Ze houden vee op kleine schaal en geven prioriteit aan het welzijn van de dieren. We doen dat in een aangename omgeving, leveren heerlijke producten en streven naar zinvolle ontmoetingen.

BEHEER VAN KLEINE OPPERVLAKTEN

Op onze velden en in onze moestuin draait het niet om kwantiteit maar om kwaliteit. We streven dus ook geen hoge opbrengsten na, maar telen dagelijks hoogwaardig voedsel door te focussen op duurzaamheid. We hebben in 2016, toen we de familieboerderij overnamen, een uitgebreid agro-ecologisch programma geïmplementeerd om de biodiversiteit in onze omgeving een boost te geven:
– We hebben bomen en heggen langs velden en weilanden geplant (agroforestry)
– We creëerden bloemstroken tussen onze gewassen om insecten te verwelkomen
– We namen maatregelen tegen erosie
– We legden vijvers aan en behielden bodembedekkers
– …

VEETEELT OP KLEINE SCHAAL EN MET OOG OP HET WELZIJN VAN DE DIEREN

Of het nu gaat om koeien, schapen of kippen, onze veeteelt houden we bewust kleinschalig. Dat stelt ons in staat om hen de nodige aandacht te geven. Bovendien hebben ze te allen tijde voldoende ruimte in de weide of stal om onder de beste omstandigheden te groeien (met zeer weinig ziektes als gevolg!).

Elke koe heeft bijvoorbeeld één hectare weide ter beschikking. Voortplanting gebeurt op natuurlijke wijze (geen kunstmatige inseminatie) en geboortes verlopen volgens het natuurlijke ritme van de moeder (geen geplande keizersneden). Na de geboorte drinkt het kalf de melk van zijn moeder en blijft het minimaal 6 maanden dichtbij haar. We voederen onze runderen, als herbivoren, uitsluitend met gras (hooi in de winter), omdat dat het beste aansluit bij hun spijsverteringssysteem.

ELK DIER HEEFT Z'N ROL

Op de boerderij van Linciaux fokken we Charolais-runderen, Ardense Voskop schapen en Mechelse hoenderen (kippen). Alle dieren dragen op hun manier bij aan de balans en cyclus van de boerderij: koeien leveren mest om de velden te bemesten, schapen grazen in de boomgaard, kippen eten de wormen uit koeien- en schapenmest en bemesten vervolgens de weiden met hun stikstof-, fosfor-, kalium- en calciumrijke uitwerpselen. We geven prioriteit aan een natuurlijke fokmethode: elk dier heeft een specifieke rol te vervullen in dit kleinschalig ecosysteem.

GEZONDE EN (H)EERLIJKE PRODUCTEN

We verzorgen onze dieren met respect voor hun welzijn en natuurlijk ritme. Bijgevolg zijn de producten die ze voortbrengen van superieure kwaliteit. Ons rundvlees draagt het label “biologisch & 100% grasgevoerd”. Dat betekent dat onze runderen een van de weinigen zijn die enkel gras (of hooi) eten, waardoor de voedingskwaliteit van hun vlees uitermate goed is.

We telen de vruchten en groenten uit onze moestuin steeds met permacultuur in het achterhoofd. We kiezen voor handarbeid in plaats van machines om de bodem te respecteren en uiteraard gebruiken we geen pesticiden. We werken in symbiose met de natuur (insecten en hulpplanten) om groenten te kweken die barsten van de voedingsstoffen. Om onze weiden en boomgaarden te verzorgen vertrouwen we op onze Ardense Voskop, een lokaal schapenras dat goed tegen de koude kan. Zij waken over onze Mechelse hoenderen waarmee ze hun weide delen. De kippen voorzien ons op hun beurt van hoeve-eieren met een onvergelijkbare smaak.

La ferme de Linciaux

IN EEN AANGENAME OMGEVING

Een aangename omgeving maakt het stukken makkelijker om te werken, te leren en naar de natuur te luisteren. Daarom doen we er alles aan om van de boerderij een plek te maken waar voorzieningen voor de mens zo goed als mogelijk opgaan in de omringende natuur.

Er wordt over ons gesproken

De boerderij trekt vaak de belangstelling van journalisten. Hier volgen enkele voorbeelden van artikelen of verslagen die zijn opgesteld.

RTBF - LA PREMIÈRE
"Onze streken hebben veel goeds te bieden".

"CHEZ GUSTAVE, ZIT HET GELUK IN HET BORD EN HET GLAS"

RTBF - DE AMBASSADEURS
"INLEIDING TOT PERMACULTUUR IN CINEY

Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren.
Door op de knop “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies.