Onze filosofie

Op de Ferme de Linciaux, hebben we een credo:

"Doe weinig maar doe het goed en in schoonheid".

Met andere woorden, geen intensieve landbouw of veeteelt, maar kleinschalige teelt in een aangename omgeving ter bevordering van meer smakelijke producten en verrijkende ontmoetingen.

Teelten op kleine oppervlakten

Op onze akkers en in onze moestuin zijn we niet op zoek naar een kwantitatieve, maar naar een kwalitatieve opbrengst. Wij proberen niet tegen elke prijs zoveel mogelijk te produceren, maar kwaliteitsvoedsel te vervaardigen. Ons doel is eerst de mensen te voeden, dan de dieren.

Om de biodiversiteit op ons grondgebied te bevorderen, is sinds de overname van de boerderij eind 2016 een uitgebreid programma opgezet: aanplant van hagen en bomen langs de randen van de akkers en weilanden (agrobosbouw), aanleg van bloemstroken om de 60 m om hulpinsecten in het hart van onze teelten te verwelkomen, aanplant van anti-erosiestroken op het land, aanleg van vijvers, permanente bodembedekking, enz.

Boerderijen op mensenmaat

Of het nu gaat om koeien, kippen of schapen, onze boerderijen zijn altijd klein. Zo kunnen we ze onze volle aandacht geven en hebben ze voldoende ruimte, in de wei of in de stal, om te groeien in de beste omstandigheden (heel weinig ziekten!).

Zo wordt aan elke koe een hectare grasland toegewezen. De voortplanting is natuurlijk (geen kunstmatige inseminatie) en ook de geboorten zijn natuurlijk (geen geplande keizersnedes). Na de geboorte drinkt het kalf de melk van zijn moeder en blijft het minstens 6 maanden dicht bij haar.

Aangezien koeien herbivoren zijn, worden zij uitsluitend met gras gevoed (hooi in de winter) dat het best geschikt is voor hun spijsverteringsstelsel.

Een rol voor elk dier

Op de boerderij van Linciaux houden wij koeien (Charolais), schapen (Roux ardennais) en slachtkippen (Mechelse koekoek). Al deze dieren nemen deel aan de kringloop van de boerderij: de koeien brengen ons mest om de velden te bemesten, de schapen begrazen de boomgaard, de kippen eten de wormen die door de koeien en schapen in de grond zijn achtergelaten en bemesten vervolgens de weiden met hun rijke uitwerpselen aan stikstof, fosfor, kalium en calcium.

Elk dier heeft een specifieke rol. Wij geven de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijke kweekmethode.

GEZONDE EN SMAKELIJKE PRODUCTEN

Omdat we onze dieren kweken met respect voor hun aard en ritme (de koe is een herbivoor, de Mechelse koekoek groeit traag, enz.), zijn de producten die eruit voortkomen van superieure kwaliteit. Het rundvlees van onze boerderij wordt dan ook “biologisch en 100% grasgevoerd” genoemd. Dit betekent dat het rundvlees uitsluitend met gras (of hooi) is gevoederd, wat zeer zeldzaam is en het vlees superieure voedingskwaliteiten geeft.

Aangezien dit kippenras langzaam groeit, hebben wij besloten de natuur niet te forceren, en dit ritme te respecteren, om zo uitzonderlijk vlees te verkrijgen. En aangezien wij de voorkeur geven aan boerderijen op mensenmaat, bedraagt de onze niet meer dan 150 kippen.

La ferme de Linciaux

Verrijkende ontmoetingen
in een aangename omgeving

Werken en evolueren in een aangename omgeving maakt het mogelijk beter te werken, beter te leren en meer in harmonie te zijn met de natuur. Daarom stellen wij alles in het werk om van de boerderij een plek te maken waar de menselijke voorzieningen passen bij de omringende natuur.

Er wordt over ons gesproken

De boerderij trekt vaak de belangstelling van journalisten. Hier volgen enkele voorbeelden van artikelen of verslagen die zijn opgesteld.

RTBF - LA PREMIÈRE
"Onze streken hebben veel goeds te bieden".

"CHEZ GUSTAVE, ZIT HET GELUK IN HET BORD EN HET GLAS"

RTBF - DE AMBASSADEURS
"INLEIDING TOT PERMACULTUUR IN CINEY

Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren.
Door op de knop “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies.